Kissan kivun tunnistaminen

Miten tunnistaa kissan kipu?

Kissan kipu voi olla vaikea huomata, sillä kissa ei näytä kipuaan kovin helposti. Luonnossa kivun peittelystä on ollut hyötyä kissan lajikehitykselle, sillä se on pienentänyt saaliiksi jäämisen riskiä. Kivun tunteminen on kuitenkin tärkeä varoitussignaali kissan keholle, jotta kissa osaa varoa ja säästellä kipeitä paikkoja. Kissa myös oppii välttämään tilanteita, joissa se on tuntenut kipua.

Hoitamaton kissan kipu aiheuttaa kissalle stressiä, tarpeetonta kärsimystä ja ahdistusta, heikentää kissan yleiskuntoa ja voi johtaa käytöshäiriöihin. Kipu myös hidastaa kudosten parantumista. Ilman sopivaa hoitoa kissan kipu voi kroonistua eli muuttua pitkäaikaiseksi kivuksi, mikä laskee tuntuvasti kissan elämänlaatua.

Lue tästä artikkelista, miten kissan kivun voi tunnistaa ja miten sitä hoidetaan.

Kissan yleisin virtsatiesairaus idiopaattinen kystiitti voi olla yksi kissan kroonisen kivun aiheuttajista. Lue lisää idiopaattisen kystiitin tunnistamisesta ja hoidosta.

Miten tunnistaa kissan kipu?

Kissan kipuilmeet: Kun kissa tuntee kipua, sen korvat asettuvat sivuille, silmät ovat osittain tai kokonaan kiinni, kuono jännittyy ja viikset suoristuvat. Mitä voimakkaammat kissan kipuilmeet ovat, sitä kivuliaampi kissa on.

Hyvinvoivan kissan ilme on kirkas, korvat ovat pystyssä, silmät pyöreät ja avonaiset ja kuono rento. Myös viikset ovat rennot ja alaspäin kaartuvat. 

Muuttunut käytös: Kissan kivun voi tunnistaa paitsi kissan ilmeistä myös muuttuneesta käytöksestä. Esimerkiksi muutokset syömisessä ja juomisessa sekä etenkin laihtuminen ja ruokahaluttomuus ovat tyypillisiä kissan kivun merkkejä. Lue lisää kissan ruokahaluttomuudesta.

Kissan käyttäytyminen omistajaa kohtaan saattaa muuttua, ja aiemmin seurallisesta kissasta voi tulla jopa aggressiivinen tietyissä tilanteissa. Kipua tunteva kissa saattaa myös hakeutua ihmisen seuraan tavallista tiiviimmin.

Aktiivisuuden väheneminen ja kosketuksen välttely: Kissa voi lopettaa leikkimisen ja vetäytyä omiin oloihinsa, sähistä, piiloutua sekä vältellä silittämistä ja nostelua.

Muutokset liikkumisessa: Jos kissa liikkuu kankeasti tai ontuu eikä esimerkiksi pysty hypätä korkealle kuten ennen, voidaan epäillä nivelrikkomuutoksia. 

Muutokset turkin hoidossa: Kissa saattaa hoitaa turkkiaan aiempaa vähemmän tai selvästi enemmän. Kannattaa seurata, nuoleeko kissa raajojaan tai tiettyä ruumiinosaansa enemmän kuin tavallisesti. Usein kissa nuolee kipua aiheuttavaa kohtaa, kuten virtsatieinfektiossa virtsaputken suuta ja nivelrikkomuutoksissa kipeää raajaa.

Kissan hiekkalaatikolla käymistä, syömistä, juomista ja ylipäätään käyttäytymistä on hyvä tarkkailla päivittäin, jotta omistaja osaa reagoida muutoksiin. Esimerkiksi kissan pissaaminen väärään paikkaan voi kieliä virtsatievaivoista. Lue, miten voit tunnistaa kissan virtsatieongelmat.

Yleisimmät syyt kissan kipuun

Hampaiden ja suun ongelmat: Etenkin ikääntyvillä kissoilla vaivat hampaissa ja suussa aiheuttavat helposti kipua ja voivat vaikeuttaa syömistä. Katso 7 sairautta, joita kannattaa pitää silmällä vanhan kissan kanssa.

Nivelrikko: Nivelrikko on yksi yleisimmistä kroonisen kivun aiheuttajista erityisesti seniorikissoilla ja voi esiintyä esimerkiksi kissan olkapäissä, lonkassa, polvissa tai kyynärnivelissä. Tiedätkö, miten seniorikissan vaivoja voi yrittää ehkäistä ruokinnan avulla? Lue artikkelimme vanhan kissan ruokinnasta.

Kissan kipu ja sen tunnistaminen PrimaCat

 

Virtsatievaivat: Erilaiset virtsatieongelmat ovat tyypillisiä kivun aiheuttajia kissoilla. Kissan virtsatievaivojen ehkäisyssä riittävä juominen on tärkeää. Katso vinkkimme kissan nesteytyksen tukemiseen.

Ummetus ja vatsavaivat: Kissan vatsakipu voi johtua muun muassa ummetuksesta, karvapalloista tai vakavammasta tulehduksesta. Tällöin kissan ulosteen koostumus usein muuttuu normaalista. Lue lisää kissan yleisimmistä vatsavaivoista ja miten herkkävatsaista kissaa kannattaa ruokkia.

Kissan ylipaino voi pahentaa kissan nivelrikon oireita. Tällöin myös kissan aktiivisuus vähenee, mikä voi vaikeuttaa kissan painonhallintaa. Lue ohjeemme ylipainoisen kissan ruokintaan ja laihduttamiseen.

Miten helpottaa kissan kipua?

Kissan kipu täytyy hoitaa ja sen syy selvittää. Kissalle ei kuitenkaan pidä antaa kipulääkkeitä omin päin.

Kun kissan kivun syy on selvitetty, eläinlääkäri arvioi, millaista kivunlievitystä tai kipulääkettä kissa tarvitsee. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä käytetään nivelrikon tukihoidossa, vaikka ne eivät pysty parantamaan nivelrikkoa.

Kissan lääkitseminen voi joskus olla työn ja tuskan takana. Katso PrimaCatin vinkit, miten helpotat lääkkeen antamista kissalle.

Kissa saattaa eläinlääkärin vastaanotolla peitellä kipuaan erittäin tehokkaasti, joten kissan tarkkailu kotona sekä kissan käytösmuutosten kuvaaminen ja arviointi ovat tärkeitä. 

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!